Per què les nous poden ajudar a perdre pes?

“El consum de nous podria ajudar a prevenir l’obesitat i regular el metabolisme, ja que aquestes activen una àrea del cervell associada a la regulació de la fam i el desig (craving)”. Aquestes han sigut les conclusions a les que han arribat diferents investigadors de la Harvard Medical School i el Beth Israel Deaconess Medical Centre en un estudi recent d’imatges cerebrals patrocinat parcialment per la California Walnut Commision.

 

Al llarg d’aquest projecte de recerca, els participants de l’estudi duien a terme dues sessions que tenien una durada de 5 dies consecutius cada una. En la primera sessió de cinc dies, es demanava als participants que consumissin un batut diari de 48g de nous. Per altra banda, en la segona sessió els participants prenien un batut diari sense nous durant cinc dies consecutius. Aquest batut era, però, comparable en nivells nutritius i en gust al batut amb nous. D’aquesta manera aconseguien mantenir l’efecte placebo.

 

L’ordre de les dues sessions era aleatori. És a dir, alguns participants consumien en la primera sessió de cinc dies el batut de nous mentre que d’altres bevien el batut placebo primer, i a l’inrevés. Ni els participants ni els investigadors sabien quin tipus de batut estaven consumint durant la sessió. D’aquesta manera s’evitava qualsevol tipus de condicionament previ en les respostes per part dels investigadors i dels propis participants.

 

Pel que fa als resultats, en general els participants van descriure sentir-se amb menys gana durant la setmana que consumien el batut amb nous que quan prenien el batut placebo. A més a més, mitjançant estudis de ressonància magnètica funcional (fRMI), es registrava l’activitat cerebral dels participants mentre observaven imatges de menjar “desitjable” (hamburgueses i postres), imatges neutrals (flors i pedres) i imatges de menjar “menys desitjable” (verdures).

 

Les imatges obtingudes amb ressonància magnètica demostren que els participants que havien consumit els batuts de nous durant aquella setmana, presentaven una major activació d’una part del cervell anomenada ínsula dreta quan observaven imatges de menjar “desitjable”.  Segons els investigadors, l’ínsula dreta està involucrada en el control cognitiu, el que significa que els participants que prenien el batut de nous prestaven més atenció a les opcions alimentàries i seleccionaven les opcions “menys desitjables” o més saludables a les opcions “molt desitjables” o menys saludables.

 

Per tant, tal com afirmavem al principi, podem destacar que el consum de nous podria ajudar a perdre pes, ja que activen una àrea del cervell associada a la regulació de la fam i el desig de menjar. Per tant, quan mengem nous controlem millor els nostres impulsos per menjar i això ens permet escollir aliments més saludables i, en conseqüència, perdre pes.

 

VULL LLEGIR L’ARTICLE ORIGINAL